nedelja, 23. september 2007

BCAA, BCAA AMINOKISKINE

BCAA



2 Kadar trenirate veliko in z veliko intenzivnostjo (visok srčni utrip), med treningom porabite veliko glikogena, ki je vaš glaven vir energije. Ko porabite ves glikogen, začne telo razkrajati lastne proteine (mišice), da bi dobil energijo. To vodi v fazo katabolizma - sčasoma začnete zgubljati na mišični masi, moči... Izgubljate sposobnost.
Za vse tiste, ki želite shujšati. Na primer: bliža se tekmovalna sezona in bi radi bili malo lažji, bolj definirani, da bi dosegli pravo formo. Omejite vnos kalorij, posebej ogljikovih hidratov in ker ne dobivate dovolj ogljikovih hidratov imate tudi manj glikogena v mišicah. Tu nastopijo BCAA aminokisline...
BCAA so sestavljene iz leucina, valina in izoleucina, so naravni anabolični dodatki. Uravnavajo potrebo organizma po beljakovinah v telesu in v mišicah. Medtem ko se druge aminokisline razgrajujejo v jetrih, se BCAA porabljajo v mišicah ter so glavni vir energije v človeškem telesu.


Lastnosti BCAA, zaradi katerih vam lahko pomagajo pri treningu :


  • BCAA lahko zmanjšujejo apetit,hkrati pa ohranjajo zaloge beljakovin v telesu
  • 50 odstotkov zaužitih BCAA je mišicam na voljo po eni uri, vseh 100 odstotkov pa po dveh
  • Tvorijo glikogen, ki je rezerva energije
  • Neposredno vplivajo na mišično rast
  • Za razliko od vseh drugih aminokislin se ne presnavljajo v jetrih pač pa v mišici sami.
  • BCAA aminokisline spodbujajo hormon inzulin, katerega naloga v telesu je da se krvni sladkor porabi v mišičnih celicah kot vir energije

Leucin: Je najmočnejša aminokislina v skupini BCAA in verjetno najmočnejši naravni anabolik, ki skrbi za uravnavanje krvnega sladkorja, rast ter obnovo in regeneracijo celic, mišičnega tkiva, kože in kosti. Je močen pospeševalec nastajanja HGH(človeškega rastnega hormona) in preprečuje razgradnjo mišičnega tkiva oz. proces katabolizma.


Izoleucin: Ima podobne funkcije in učinke kot Leucin, prav tako pa pomaga pri nastajanju hemoglobina in na ta način omogoča telesu hitrejšo regeneracijo, zacelitev poškodovanih delov in obrambno funkcijo telesa pred infekcijami.

Valin: je pomemben za regeneracijo in obnovo mišičnega tkiva


KAKO POTEKA PROCES RAZGRADNJE ?

Ko porabite glikogen v mišicah in jetrih, bo telo začelo uporabljati BCAA aminokisline za vir energije, namesto, da bi začel razkrajati lastne proteine (mišice). Tako zaustavite fazo katabolizma in preidete v fazo anabolizma - obnove in rasti mišic. Ker ste dobili dodatno energijo (BCAA), se poveča vzdržljivost, kasneje ste utrujeni, ohranili boste mišično maso, sposobnost in izboljšali regeneracijo.
Poleg tega BCAA pomagajo stimulirati sintezo proteinov in ohranjati glikogen v mišicah in jetrih, kar pomeni večjo rast mišic in povečano vzdržljivost



Koliko BCAA je potrebno zaužiti pri intenzivnem treningu ?



TELESNA TEŽA

LEUCINE V (GRAMIH)

VALINE V (GRAMIH)

ISOLEUCINE V (GRAMIH)

40

2,1

2,0

0,8

50

3,0

2,5

1,0

60

3,6

3,0

1,2

70

4,2

3,5

1,4

80

4,8

4,0

1,6

90

5,4

4,5

1,8

100

6,0

5,0

2,0

110

6,6

5,5

2,2

120

7,2

6,0

2,4




Najnovejše raziskave kažejo, da je povečana potreba po BCAA prisotna tudi pri ljudeh, ki niso aktivni pač pa sedijo za pisarniškim stolom. Pri njih je še posebej pomanjkljiva aminokislina Leucin in sicer celo do 40% RDA(dnevne priporočene količine).

Priporočamo da, vzamete polovico količine aminokislin pred obremenitvijo ter polovico po končani obremenitvi.
Jemljite jih ločeno od ostalih aminokislin, saj boste le na ta način dosegli popolno absorpcijo.

1 komentar:

Hujšanje pravi ...

A to je potrebno piti kakšne napitke?