petek, 31. avgust 2007

PROTEINI, PROTEINI

Za kvalitetno, hitro in zanesljivo mišično rast so proteini nujni. Proteini so zgrajeni iz različnih aminokislin, ki so osnovni gradbeni material mišic. Kakšne beljakovine uživamo, koliko in kdaj jih uživamo pa je bistvenega pomena. Tu je nekaj osnovnih nasvetov:


1. Kaj so in kje dobimo beljakovine oz. proteine?

Beljakovine so nujno potrebne za rast mišič in normalno delovanje telesea. Sestavljene so iz različnih aminokislin. Dobimo jih v sledečih živilih, kjer je delež beljakovin zelo visok: meso (npr. kurja prsa), jajca, mlečni izdelki (skuta, mleko), ribe in morski sadeži (lignji, hobotnice), ter oreščki (pistacije, indijski oreščki). Tudi avokado ima velik delež beljakovin in razni sojini pripravki.

2. Koliko beljakovin oz. proteinov zaužiti?

Proteine je potrebno uživati čez
ves dan. Ob vsakem obroku zaužijte vsaj 40% proteinov. Športnik, ki želi povečati mišično maso naj bi zaužil med 1,5 in 2g čistih beljakovin na 1 kilogram telesne teže. Torej nekdo ki ima 70kg naj dnevno zaužije med 105 in 140 gramov beljakovin, čez cel dan. To pomeni da v enem obroku (če ima 5 obrokov) zaužije cca. med 21 in 28 g beljakovin. Več pa ne, ker jih telo enostavno ne bo sprejelo.

3. Kdaj uživati proteine?
Za konstantno mišično rast in obnovo mišic moramo uživati polega zelenjave, sadja in ogljikovih hidratov (riž, testenine) tudi beljakovine. Nujno potrebno (zlato pravilo treninga) pa jih moramo zaužiti:

V roku 30 minut po treningu zaužijemo
npr. 1 banano ter proteinski napitek na osnovi sirotke (whey), ker se izredno h
itro vsrka v kri in pride do mišic. Takrat telo nujno potrebuje beljakovine in enegijo da oskrbi utrujene mišice s hranilnimi snovmi. To omogoča hitro mišično obnovo in rast.

Druga priložnost, ki je tudi ne smete izpustiti pa je, da pred spanjem zaužijete proteine. Zakaj?
Ponoči se zaradi spanja in določenih kemičnih procesov v telesu izloča rastni hormon, kar pomeni da mišice rastejo, ampak rastejo samo ponoči, nikoli čez dan! Brez spanja ni rasti mišic! Nujno je da pred spanjem, zaužijemo lahek proteinski obrok (npr. Vipavsko skuto ki ima nizko stopnjo maščob ali proteinski napitek), ter da spimo vsaj 8 ur na dan.


4. Katere pripravke kupovati in kdaj katerega zaužiti?
Pripravki so narejeni na osnovi: sirotke, jajc, soje, ter kazeina. Sirotka je idealna za po treningu in je najkvalitetnejša beljakovina -hitro se vsrka v mišice. Kazein se zaužije pred spanjem, ali med dnevom
saj se počasi vsrka v mišice kar pomeni da mišice ne dobijo hrane takoj, ampak jo dobivajo daljši čas, postopoma. To je ponoči idealno ker ves čas hranimo mišice. Sojine beljakovine so primerne predvsem za vegetarijance. Jajčne beljakovine pa se vam veliko bolj splača zaužiti kot navadno jajce in ne kot napitek.
Največkrat s
e kupuje sirotko in kazein. So na osnovi naravnih sestavin.

5. Na kaj je potrebno biti pozoren?
V prvi vrsti na kvaliteto, ne pa na ceno! Karkoli zaužijete mora biti najboljše kvalitete.
Tudi če je napitek dražji, vas dolgoročno stane veliko manj. Zakaj? Dražji in bolj kvalitetni prozvodi imajo veliko boljši učinek, so iz bolj kvalitetnih sestavin , ter so bolj zdravi! V roku 6ih mesecev jemanja proteinskih dodatkov se po raziskavah jemanje kvalitetnih izdelkov odraža v boljši fizični pripravljenosti in moči. Hkrati pa se tega izdelka tudi manj porabi, saj z majšimi odmerki dosežeš boljši učinek.


6. Uporabni linki in spletne trgovine
Priporočal bi 2 proteinska napitka.



Optimum Whey (sirotka), ki je eden najboljših in najbolj popularnih izdelkov na trgu Glej ta link:

http://www.prehrana-sportna.si/index.php?id=44〈=sl&record=53&type=product_group&product=65

Drugi vrhunski in edinstven izdelek pa je Anabolic, Nutrabolic. Ima združene vse pomembne atribute za ravoj, rast in obnovo mišic. Je eden najboljših izdelkov ta trenutek, glej link:

http://www.tgsportlife.net/trg/detajl.php?id=375&hid=23


9 komentarjev:

Anonimni pravi ...

hudo dobra stvar pa zelo koristni nasveti. Folk postavca bo dobra

Anonimni pravi ...

Bogato ponudbo športne prehrane imajo tudi tukaj:
http://www.enaa.com/oddelki/sportnaPrehrana/default.asp

Anonimni pravi ...

Mene pa nekaj zanima.. Uživanje večjih količin beljakovin, tako v prehrani kot s proteinskimi napitki naj bi povečali mišično maso.. to sem opazila, vendar s tem se je moj obseg noge, roke povečal.. moj cilj pa je shujšati ne pa bit "nabit".. a vseeno priporočate uživanje proteinov? sicer pa hodim 4-5x tedensko v fitnes in sm pridna pri delu :)

Hujšanje pravi ...

Scarsdale dieta temelji predvsem na sadju, zelenjavi in zdravih proteinih! Za razliko od teh, ki jih kupiš... jaz jim ne bi tako verjela. :S

Optimizacija spletnih strani Multimedija pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
Optimizacija spletnih strani Multimedija pravi ...

Veliko zanimnivega branja najdete tudi na športna prehrana in proteini

Anonimni pravi ...

Hey! You some kind of knowledgeable? Great message. Are you able to tell me how you can subscribe your blog?


Look into my weblog: how to increase chances of getting pregnant

Anonimni pravi ...

Še nekaj informacij o športni prehrani: http://bodifit-shop.com/

Anonimni pravi ...

Pozabil sem pripeti link:
Bodisift športna prehrana in proteini